MIJN VERHAAL Welkom! Mijn naam is Marja Effenberger. 

 

Mijn ouders kochten mijn eerste Shetlander toen ik 1,5 jaar oud was. We hadden thuis toendertijd ook al 10 paarden staan. Samen met Blacky, mijn shetlander, ben ik opgegroeid totdat ik te groot was om op haar te rijden en mee kon lopen. Toen mijn Lipizaner klaar was om buiten te rijden maar niet alleen kon zijn, nam ik mijn Haflinger mee als "bijrijpaard". Ik heb dus letterlijk m’n hele leven doorgebracht tussen de paarden.
  
 Toen ik uit huis ging en tijdelijk geen paard had besefte ik me dat dit geen optie was voor mij. Ik mistte het te erg als ik geen paarden in mijn buurt had, daarom kocht ik bij mijn moeder in 2017 mijn eerste Schwarzwälder Fuchs ruin van 2 jaar oud. 
  
 Niet lang daarna ben ik op de stoeterij komen wonen en heb ik mijn Centred Riding diploma en mijn BE-rijbewijs gehaald. Pas toen ging voor mij de wereld helemaal open met betrekking tot paardrijden. Dit was echt een eye-opener in fijner en zachter voor je paard en jezelf te gaan rijden, met zo min mogelijk hulpen en vooral op lichaamstaal rijden. Dit probeer ik dan ook graag met enthousiasme aan andere mensen te leren in mijn paardrijlessen.
  
 Ook heb ik veel geleerd over paardentaal van Carola van Berckel. Zij heeft 40 jaar ervaring met paarden en heeft een lijst aan diploma's, ze heeft zelfs bij Klaus Ferdinant Hampfling een interne opleiding gevold. Hetgeen ik van jongs af aan heb meegekregen en mijzelf ook helemaal in terug vind is het natuurlijk omgaan met paarden. Geen dwang en strijd maar samenwerking vanuit verbinding en vertrouwen, pas dan krijg je zulke mooie dingen terug. Hier hoort ook het natuurlijk houden van de paarden bij; niet opsluiten in stallen maar aan hen de keuze laten of ze binnen of buiten willen staan.
  
 Ik heb mijn hele leven tussen de paarden en de mensen doorgebracht. In die jaren heb ik steeds meer de magie, herstellende werking en spiegeling van paarden ontdekt. Om dit samen te kunnen brengen met mensen vind ik geweldig.
  
 Mijn moeder is de stoeterij in 2006 begonnen en deed dit met heel veel passie en liefde voor dit bijzondere ras. Zij was een echte aanpakker en heeft op die manier veel contacten opgedaan in Duitsland en Nederland. De Fuchsen waren haar leven en ze kende elke bloedlijn uit haar hoofd en raakte er niet over uitgepraat! Mijn moeder heeft mij in de 4 jaar dat wij samen hebben gewerkt zo veel mogelijk geleerd. Met de woorden ; goed opletten Marja, want jij moet het straks gaan doen. Niet wetende dat die dag al zo snel zou komen...  
  
 De liefde voor de Fuchsen is hetzelfde: ‘’ik wil nooit meer anders!’’. 
 Waarom? Ze zijn lief, trouw, slim, mensgericht en ook super mooi. Voor mij echt de ideale combinatie in een paard.
  
 Na mijn Burn-Out ben ik het leven anders gaan bekijken en dit is wat ik ook meeneem in wat ik nu neer wil zetten; een veilige plek waar ieder mens mag zijn wie hij/zij is en altijd welkom is om het helende en kalmerende vermogen van de paarden te voelen. 
  
 Ik vind het echt super leuk om dagbesteding te doen, samen met de paarden heb ik al vaker gezien dat dit een gouden combinatie is. 

arden staan. Samen met Blacky, mijn shetlander, ben ik opgegroeid totdat ik te groot was om op haar te rijden